Stadsbouwgroep Overmaat

Overmaat staat voor royaal wonen, met als referentie de grote stadshuizen die rond 1900 in Rotterdam zijn gebouwd. Onze huizen zijn 7,20 m breed en hebben veel indelingsmogelijkheden. Gebruiksplekken kunnen zowel achter als naast elkaar worden gelegd. Dat geldt ook voor onze appartementen, die telkens een hele verdieping beslaan en aan drie of vier zijden ramen hebben. Het project bestaat uit drie woningtypen, afgestemd op de specifieke kwaliteiten van de locatie.

 

Laanhuizen

Langs de Laan op Zuid 7 stadshuizen van ca. 200 m2, 4 lagen hoog. Begane grond en tuin zijn ca. 1 m hoger gelegd, zodat er ‘afstand’ naar de drukke stadsstraat ontstaat. Het laanhuis heeft een stoep met trapje en bordes. Dit element geeft tezamen met de dakkapel karakter aan het huis. Veel deelnemers hebben gekozen voor wonen over 2 lagen, vaak verbonden met een vide.

 

Parkhuizen

Langs het parkje 9 stadshuizen van ca. 150 m2, 3 lagen hoog. De zon aan de parkzijde kan optimaal worden benut, omdat de breedte van de woning een woonplek aan de voorgevel mogelijk maakt. Langs het park is een grote variatie in volume en gevels ontstaan, voortkomend uit de specifieke wensen van bewoners.

 

Appartementen

Op de hoek met de Dreverhavenstraat een appartementengebouw van 7 lagen met 7 appartementen van ca. 150 m2 en een terras van ca. 20 m2. Deze half inpandige ‘buitenkamer’ aan de achtergevel geeft, tezamen met de ontsluitingskern aan de voorgevel, structuur aan de loft-achtige ruimte. Alle appartementen hebben extra hoogte gekregen en elk appartement heeft een andere indeling.

 

Naar een andere bouwcultuur

Dit project staat voor een andere bouwcultuur. Onze bijzondere woningtypen met een compromisloze keuze voor breed wonen werden niet voorzien binnen het reguliere planaanbod. De deelnemers waren met recht ‘pioniers’ op Zuid. Daar heeft de stad baat bij. Dat pleit voor een bewuste politiek om naast de ‘normale’ ontwikkelpraktijk ruimte te bieden aan kleinschalige projecten met grote betrokkenheid van bewoners en architecten.

Locatie

Laan op Zuid, Rotterdam

Programma

7 laanhuizen, 9 parkhuizen en 7 lofts

Initiatief, organisatie en ontwerp

Jeroen Geurst
Joost Kühne
Endry van Velzen

Opdrachtgever

Coöperatieve Vereniging Overmaat

Aannemer

Martens Aannemingsbedrijf

Datum
Categorie
Gerealiseerd